Az ország tortája 2011...

 2011.08.19. 21:53

Kedves Olvasók!

Holnap Augusztus 20.-a. Ebben az évben is, a hagyományokat követve visszhangzik a kibertér az ország tortájáról :)

Idén erre a gyöngyszemre esett a választás:

Sárgabarackos kölestorta:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon ínycsiklandozó, ugye?:D

De nézzük hogyan is készül ez a csoda:

Sárgabarackos kölestorta receptje 1 db 12 szeletes tortához:

1. Köles alapfőzet

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

2. A sütéshez

980 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

3. A töltéshez

100 g darabolt sárgabarack konzerv
30 g sárgabarack koncentrátum
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin (1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)

4. Összeállításnál

300 g házi sárgabarack lekvár
40 g étcsokoládé
150 g felezett sárgabarack konzerv
20 g natúr zselé

5. Sárgabarack öntet

230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin


Az öntet lefőzése:

Szezonálisan használhatunk friss, vagy fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. tortába töltés előtt hűtsük vissza. 

A köles alap lefőzése:

A hántolt kölest alaposan mossuk meg forró vízben. Folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amikor puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 gramot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A sütés:

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt kölesalaphoz adjuk hozzá  atúrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet. Majd alaposan keverjük össze, és töltsüka becsomagolt karikába. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra, és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:

A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal, és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Összeállítás:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.

/forrás: http://maria.blog.hu/2011/07/30/barackos_kolestorta_recept 

Köszönet érte!/

Véleményem szerint nem egyszerű az elkészítése, de biztosan nagyon finom. Én holnap az itthoni cukrászdában fogom megkóstolni, és megírom milyen volt:D Egyszer remélem sikerül majd nekirugaszkodnom annak, hogy elkészítsem. 

De kalandra fel, irány holnap mindenkinek a legközelebbi cukrászda!!!!

Jó étvágyat Kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://icooking.blog.hu/api/trackback/id/tr843165835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása