Ez nem más, mint a ZEBRATORTA. Egyik barátnőm árulta el nekem, nem is olyan régen, hogy egyszer úgy szeretne csíkos tortát készíteni. Ő talált rá erre a receptre. Én is elolvastam, és nem tűnt nehéznek. Segítségként a www.mindmegette.hu oldalát használtam fel.
HOZZÁVALÓK (24-26 cm-es tortaformához):
- 35 dkg porcukor
- 5 tojás
- 40 dkg liszt
- 1,5 csomag sütőpor
- 2,5 dl olaj
- 2,5 dl szódavíz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
ELKÉSZÍTÉS:
Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, majd hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, majd a szódavizet. Ezt a tésztát elfelezzük, egyik felébe 3 evőkanál kakaót, a másikba 3 evőkanál lisztet teszünk. Kör alakú (24 cm-es) tortasütő közepébe 2 evőkanál fehér tésztát teszünk, rá 2 kanál barnát, majd felváltva így folytatjuk, amíg mindkettő elfogy. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
A torta sokkal könnyebb állagú lesz, ha a tojásokat ketté választjuk, és a sárgájával összekeverjük a lisztet, a porcukrot, sütőport, olajat, szódavizet. A tojások fehérjét pedig vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Ha ez sikerült óvatosan, hogy a hab ne sérüljön, belekanalazzuk az előző keverékbe. A többi pedig ezután ugyanúgy működik.
Akik még nem készítettek ilyen süteményt, először lehet, nem tudják még elképzelni hogyan is működik ez a sárga és barna tészta belekanalazása a tortaformába. Először is, én leveses szedőkanalat ajánlok, abból is kettőt, egyiket az egyik masszába, másikat a másikba. Jó, ha egyforma méretű a két kanál, de ha mégsem, akkor közel egyforma adagokat szabad szedni velük. A lényeg, hogy mindig a tortaforma közepébe rakosgassuk a tésztát, egyszer a sárgát, máskor pedig a barnát. Nem szabad kenni, belenyúlni, mert a saját súlyától fogva fog terülni a tortaformában és attól lesznek olyan szépek azok a kis csíkocskák.
Figyelni kell a tortára, mert nagyon átverős, a legtöbb receptben 50 perc sütési idő van írva. Én 1 órát sütöttem, de az aljánál egy csíkréteg nem sült meg, pedig a tűpróba jónak mutatta. Én ajánlom a másfél óra sütési időt (180-200 fokon), de 1 óra hossza után már figyelgessük, nehogy elkezdje megkapni az oldalát.
Tényleg nagyon csinos és finom torta! Vendégeket nagyon jól meglehet lepni vele! (tapasztalat)
Jó étvágyat Kívánok hozzá és csak ügyesen!