Szóljunk a szójatejről...

 2011.08.17. 22:55

 Ha már emlegettem a szójatejet:  

 

Az anyukák előszeretettel tesznek reggelente tejet az asztalra. Hogy miért? Mert a tej kalciumban és fehérjében gazdag, amely nélkülözhetetlen nem csak a fejlődésben lévő gyerekek, de a felnőttek számára is. Persze akadnak olyan esetek, amikor laktóz intolerancia, vagy éppen tejfehérje allergia miatt a tej hamar lekerül az étlapról. Ekkor sem kell elkeseredni, hiszen nem csak az állati eredetű tej tartalmaz hasznos és nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Miért jobb a növényi?

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a növényi, vagy éppen az állati eredetű tej a jobb, hiszen mindkettőnek megvannak a maga jó tulajdonságai. A növényi tej számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetariánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett számtalan diéta ideális kísérője.

Míg a tej zsírosabb, állati eredetű, s így koleszterint is tartalmaz, addig a növényi eredetű tejekről ugyanez nem mondható el, tehát a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Míg az állati eredetű termékek (tej, vaj, zsír) telített zsírsavakat tartalmaznak, mely a szervezetre nézve nagy mennyiségben ártalmas lehet (többek között túlsúlyhoz vezethet), addig a növényi tejek telítetlen zsírsavakban gazdagok, s nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak koleszterint.

A szójatej

Hazánkban is évek óta kapható az egyik legnépszerűbb növényi termék, a szójatej. Fehérjében gazdag, s magas vastartalommal rendelkezik, így fogyasztása segíthet a vashiányos vérszegénység megelőzésében. Mivel laktóz mentes, és egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű anyagokat, tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.

A szójabab vizes főzetéből készül, állagát és ízét tekintve meglepően hasonlít a tehéntejhez (egy kevés gabona mellékíztől eltekintve). Felhasználható főzés, sütés során, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Egyes kutatások szerint a szója összetevői megnövelik a csontsűrűséget, így az osteoporosis megelőzésére is alkalmas lehet.

A szójatej előnyei:

ˇ Magas rosttartalommal rendelkezik, amely kiegyensúlyozottá teszi az emésztést.
ˇ Fontos kálcium-, cink-, vas-, magnézium-, kálium- és foszforforrás, így mindennapos fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében.
ˇ Nem tartalmaz koleszterint, diétázók is fogyaszthatják.
ˇ Segít a csontritkulás megelőzésében, napi fogyasztása főként menopausa idején ajánlott.

A varázslatos szója

A szójababból számtalan ételt készítenek, melyeket nem csak ízük, de értékes tápanyagaik miatt is érdemes fogyasztani. A legismertebb a sárga szójabab, melyből szójavelőt, olajat, túrót, sajtot és lisztet is készítenek.

A legtöbb szójás termék házilag is elkészíthető, sőt, bioboltokból már csíráztatásra alkalmas magokat is be lehet szerezni. Akár házilag készítjük, akár boltban vásároljuk a termékeket, ideális kiegészítői lehetnek mindennapi táplálkozásunknak.

 (forrás: http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/8284/ Köszönet érte!)

Próbáljátok ki Ti is! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://icooking.blog.hu/api/trackback/id/tr793161389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása